Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

01-03-2017

column #23 - Aardappeleters

Ik ben opgegroeid in een weinig culinaire familie. Mijn dagelijkse maaltijd bestond, in de twintig jaar dat ik thuis woonde, uit aardappelen, groente en vlees. Ondanks de weinig culinaire opvatting van mijn moeder werden aan de aardappel hoge eisen gesteld. Deze moest van een Fries ras zijn en flink kruimig. Dat was dan ook meteen de enige bereiding die ik dagelijks voorgeschoteld kreeg: gekookte aardappelen. Misschien is hiermee de basis gelegd voor mijn culinaire ambities, want ik wilde graag ontdekken, andere smaken en verschillende bereidingen proeven. De overkill aan gekookte aardappelen uit mijn jeugd heeft geleid tot een lange periode van afkeer van deze knollen en ik heb ze ook lang afgezworen. Nu is dat gelukkig veranderd en ben ik zelfs een fan van deze groente.

hans1

De aardappel is nog steeds een van de meest gekochte groenten in Nederland en dat komt omdat we een traditie hebben als aardappeleters. Nadat de Spanjaarden in de zestiende eeuw de aardappel vanuit Zuid-Amerika meenamen naar Europa, heeft het nog even geduurd voordat we ze in Nederland gingen eten. Het was pas in de achttiende eeuw dat in Friesland de eerste aardappelen werden geteeld voor de Lage Landen. Toen werd ook opgemerkt dat aardappels veel energie geven en een bron van vezels en vitamine zijn. In de negentiende eeuw werd het dan ook volksvoedsel nummer één en was het ook het voedsel waar de armsten door overleefden. Denk aan het bekende schilderij van Van Gogh, De Aardappeleters. Later, rond de eeuwwisseling, werden, wederom in Friesland, allerlei nieuwe rassen ontwikkeld, waaronder de allerbekendste: het bintje.

Tegenwoordig zit de aardappel in een haat-liefdeverhouding met de dieetgoeroes aan de ene kant, die hem als een zetmeelbom zien die je dik maakt, en aan de andere kant de lekkerbekken die de culinaire veelzijdigheid in de knollen zien. Ik behoor zeker tot die laatste groep en weet dat het een supergezonde groente is met koolhydraten die langzaam worden verteerd. Dankzij dit laatste geven aardappelen lang een voldaan gevoel en worden dus ten onrechte als dikmaker bestempeld. De toepassingen met aardappel zijn eindeloos: koken, grillen, bakken, frituren. Of je er nou salade, een stamppot, soep of een snack van maakt, het smaakt allemaal heerlijk. Maar de mooiste toepassing is toch wel het verwerken van de beste bintjes tot verse frites. Zelfs de allerbeste koks voelen zich door dit gerecht uitgedaagd en zijn het tot de perfectie aan het uitwerken. Er verschijnen nu zelfs ‘frites-ateliers’, waar deze knol voor de armen is uitgegroeid tot sterrenvoedsel! We zijn en blijven aardappeleters en dat zal niet zomaar verdwijnen.


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group