Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

22-03-2017

Kwart werkend Nederland sport nooit

Noord-Holland minst tevreden over werkplek

Ruim een kwart van werkend Nederland besteedt per week nul uur aan sport. Zeeuwen zijn het minst sportief; 31 procent van hen zegt nooit te sporten. Meer dan de helft van de werknemers verwacht wel meer te sporten als er sportfaciliteiten beschikbaar zijn op het werk. Dit blijkt uit het ‘Workplace Food & Vitality’ onderzoek van Eurest, uitgevoerd onder ruim 1.000 werkende Nederlanders.

Slechts 9 procent van de ondervraagden geeft aan voldoende beweging/ sport te zien als belangrijke factor voor de ervaren vitaliteit. Remco Kokkelink, commercieel directeur bij Eurest: ‘Over de afgelopen jaren is er een tendens te zien waarbij mensen zich steeds meer bezig houden met gezonde voeding en hun leefgewoontes verbeteren. Het is opvallend dat sport hierin achterblijft. Sport is niet alleen goed voor je conditie, maar helpt ook om te gaan met stress. Wat ons betreft ligt er een belangrijke rol voor de werkgever om medewerkers hier bewust van te maken. Stimuleer mensen om te gaan sporten, bijvoorbeeld met een korting op een sportabonnement of bootcamp met collega’s na het werk.’

kwart_werkend_NL_sport_niet

Gemiddeld 7,1 voor Nederlandse werkplek  
De Nederlandse werkplek wordt gemiddeld met een 7,1 beoordeeld. Noord-Hollanders zijn het minst tevreden. Van hen gaf bijna een derde van de werknemers de werkplek een 6 of lager. In Flevoland zit men het beste op zijn plek; 85 procent beoordeelde de arbeidsomgeving met een 7 of hoger. Het meest tevreden zijn werknemers over de werksfeer, de onderlinge relatie met collega’s en voldoende uitdagingen in het werk. Werkgevers scoren slecht op de mogelijkheid tot het kunnen afzonderen. 74 procent zegt zich niet te kunnen terugtrekken wanneer nodig. Kokkelink: ‘Veel vaste werkplekken hebben plaats gemaakt voor zogenaamde flexplekken. Waar vaak aan voorbij wordt gegaan, is dat werknemers wel behoefte houden aan een ruimte waar ze zich even kunnen terugtrekken. Dergelijke plekken zijn eenvoudig te creëren. Neem het bedrijfsrestaurant. Behalve dat dit een plek is waar collega’s elkaar ontmoeten, is de ruimte buiten lunchtijd uitermate geschikt om juist te kunnen afzonderen.’

Geen aandacht voor gezonde voeding
Ruim twee derde van de werknemers vindt het belangrijk om gezond en gevarieerd te eten. Voor 18 procent zijn een gezonde lunch en ontbijt zelfs de belangrijkste factoren voor de ervaren vitaliteit gedurende de werkdag. Maar wat het aanbod van een gevarieerde en gezonde lunch betreft, scoort de Nederlandse werkgever ondermaats; 67 procent krijgt een onvoldoende. Voor gezonde tussendoortjes en ontbijtproducten hoeven Nederlanders al helemaal niet aan te kloppen bij hun werkgever. Kokkelink: ‘De voedingsstoffen die je op een dag binnenkrijgt, hebben effect op de productiviteit. Dat wordt nog te weinig gezien, maar als werkgever kun je veel invloed hebben op het eetgedrag van medewerkers. Door hen te wijzen op gezonde keuzes én door goede voeding te stimuleren, werk je niet alleen aan de gezondheid van mensen maar draag je ook bij aan de productiviteit. Beperk je hierbij niet alleen tot de lunch, maar voorzie ook in ontbijtproducten en gezonde tussendoortjes.’

Twee derde werknemers: werkgever doet onvoldoende om stress te voorkomen
De relatie met collega’s blijkt de belangrijkste invloed op de ervaren vitaliteit op de werkvloer, gevolgd door uitdagend werk en voldoende slaap. Ook het indelen van de eigen werktijd heeft voor een derde van de werknemers een positieve invloed op hun vitaliteit. Bij de meeste bedrijven is die mogelijkheid nog onvoldoende aanwezig; 59 procent van de ondervraagden geeft zijn werkgever een onvoldoende of matig. Wat het voorkomen van stress betreft, geeft ruim twee derde aan dat de werkgever hier onvoldoende aan doet. 21 procent heeft zelfs het gevoel er helemaal alleen voor te staan. Bijna alle werknemers (90%) geven dan ook aan dat er op de werkvloer onvoldoende mogelijkheid is tot ontspanning.

Top 5 factoren met meeste invloed op vitaliteit*
*Balans tussen geestelijke en lichamelijke gesteldheid

1. Werksfeer, onderlinge relatie met collega’s
2. Uitdagend werk
3. Voldoende slaap
4. De mogelijkheid tot het indelen van eigen werktijden
5. Lage werkstress


Nieuws & Persberichten overzicht

archief
16-01-2017
Foodcourt Haagse Hogeschool in nieuw jasje

Bekijk hier welke nieuwe look & feel de Haagse Hogeschool gekregen heeft.

 

Lees meer
Actuele berichten

Wil je niets missen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang automatisch het laatste nieuws van Compass Group.

Aanhef:

© 2017 Compass Group