Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

21-04-2017

Column #24 - Vet lekker

Er zijn de afgelopen tijd opvallend veel artikelen verschenen over margarine. Dit plantaardige goedje voor op brood of in de koekenpan, is ons jarenlang voorgeschoteld als het gezonde alternatief voor de “veel te vette” roomboter. Wat blijkt nu, die vette roomboter is helemaal niet zo ongezond, het is een 100% natuurlijk product, iets wat je van margarine niet kunt zeggen.

Om margarine te maken worden vaak kunstgrepen uitgehaald om vloeibare olie hard te maken. Er worden dan ook nog eens wat kunstmatige stoffen toegevoegd voor geur, kleur en houdbaarheid. Roomboter is puur en natuurlijk, en ja het bevat verzadigd vet. Nou wordt juist verzadigd vet als de grote schuldige voor ons overgewicht aangewezen, maar het bijzondere is, dat sinds we dat vinden en allerlei light-producten zijn gaan eten, het overgewicht alleen maar is toegenomen. Heel voorzichtig hoor je nu de geluiden dat het eten van verzadigde vetten misschien, in beperkte mate, toch niet zo heel slecht is. Zelf eet ik, zoals bekend, onbewerkt en zo natuurlijk mogelijk.

hans1

Ik houd ook van een beetje vet waar nodig. Vet is een smaakdrager en geeft vaak een waardevolle toevoeging aan een gerecht. Nu heb ik nog wel eens een discussie over het vet bij mijn frites en dan bedoel ik de fritessaus of mayonaise. Fritessaus is een door de voedingsindustrie uitgevonden goedje wat bestaat uit water, suiker een beetje olie en heel veel kunstmatige toevoegingen. In de volksmond wordt mayonaise en fritessaus regelmatig door elkaar gehaald. Mayonaise is: ei, olie, mosterd, azijn en zout. Als het niet door je zelf wordt gemaakt en uit een potje komt zit daar nog conserveermiddel en (helaas) wat suiker bij. Gelukkig wordt dat suiker steeds minder. Als ik nu mayonaise vraag bij de frites wordt mij regelmatig fritessaus aangeboden. Als ik dit weiger en vraag om mayonaise wordt ik meestal schaapachtig aangekeken met de opmerking “dat is dit toch”? Nee, ik weiger dit zoete chemische mengsel van water en nog 100 andere hulpstoffen om het als een dikke substantie in een pot te krijgen, pertinent. Als ik vet wil dan wil ik goed vet!

Wist je overigens dat iets vets eten gezond is in combinatie met groenten of fruit? Om de vitamines en mineralen uit groente en fruit optimaal op te kunnen nemen doe je dit in combinatie met een “vetje”. Een mayonaise-dipje bij je worteltjes is toch nog niet eens zo gek. En dat is eigenlijk al iets wat al lang wordt toegepast want een vettige dressing op je salade is niet alleen heel lekker, maar heeft ook nog een belangrijke functie. Zo staat vet weer eens in een ander daglicht en wordt het vaker vet lekker!


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group