Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

12-05-2017

Blog - Eetgedrag werknemers vraagt om bemoeienis van werkgever

Hans Gijsen, productmanager Eurest

Het Nederlandse bedrijfsrestaurant is vrij traditioneel; je kunt er terecht voor een standaard lunch, maar voor ontbijtproducten of gezonde tussendoortjes hoef je niet aan te kloppen. Over de variatie en het gezonde aanbod zijn werknemers allerminst te spreken. Uit onderzoek van Eurest onder duizend werkende Nederlanders blijkt dat 67%* zijn werkgever een onvoldoende geeft voor de lunchvoorziening. Een hele duidelijke wake-up call dus! 

Het valt mij in gesprekken met opdrachtgevers op dat zij terughoudend zijn in het adviseren van werknemers over gezonde voeding. Dat heeft alles te maken met de Hollandse nuchterheid; mensen moeten zelf maar beslissen wat ze willen. De verwachting is dat werknemers niet zitten te wachten op bemoeienis van de baas. Maar dat is verkeerd gedacht. Twee op de drie werknemers vindt het belangrijk om gezond en gevarieerd te lunchen, en 27% vindt dat hun werkgever dat meer zou moeten stimuleren. Je mag dus best wat meer sturen.

hans1

Maak het werknemers niet te makkelijk
Ondanks dat de focus in bedrijfsrestaurants meer dan vroeger is komen te liggen op gezonde voeding, wordt de keuze volledig overgelaten aan werknemers. Maar van ‘een verantwoorde, eigen keuze maken’ is niet altijd sprake, want een omgeving vol verkeerde verleidingen stimuleert juist het maken van de verkeerde keuze. Dan kan je als bedrijf wel goed inspelen op de trends in het bedrijfsrestaurant, maar de verleiding van de vette snack blijft groot. Wat werkgevers moeten doen, is een ongezonde keuze moeilijker maken. We gaan allemaal het liefst voor gemak. Als je moeite moet doen om iets ongezonds te vinden en het gezonde is gemakkelijk beschikbaar, dan is dat je eerste keuze.

Koekje bij de koffie maakt plaats voor groentestick
Waar ontbijtvoorzieningen en gezonde tussendoortjes in het buitenland al gretig aftrek vinden op de werkvloer, loopt Nederland hier in achter. Een gemiste kans, want zes kleine maaltijden per dag in plaats van drie grote zorgt voor een actieve stofwisseling en een stabiele bloedsuikerspiegel. Biedt daarom gezonde tussendoortjes én ontbijtproducten, om je werknemers te helpen zo vitaal mogelijk de dag door te komen. Wat betreft gezonde tussendoortjes: vervang die zoete vergaderkoeken eens voor groentesticks of een smoothie! En als het dan toch een koekje is: zorg dan dat het een gezond koekje is met vezels en haver, waardoor je goede stoffen binnenkrijgt in plaats van alleen maar suikers en vetten.

What’s in it voor werkgevers?
Als werkgever ben je mede verantwoordelijkheid als het gaat om de gezondheid van werknemers. Zodra je beter eet, werkt dat meteen door in hoe jij je voelt. Dit resulteert in meer arbeidsvreugde, een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Wanneer je als werkgever in staat bent om gezond eetgedrag bij werknemers te stimuleren, dan pluk je daar zelf de vruchten van. Natuurlijk hoeven niet alle vette snacks te verdwijnen. Maar als je dan een ongezonde keuze maakt, laat het dan wel écht iets lekkers zijn en geen koude kroket of een slappe croissant.

Tips in de praktijk
Het stimuleren van gezonde keuzes, beperkt zich niet tot het bedrijfsrestaurant. Om een gedragsverandering te realiseren, is het belangrijk om dit op de gehele werkvloer door te voeren. Een aantal tips voor de publieke ruimtes:

  • Gratis fruit op alle afdelingen
  • Ongezouten noten verstrekken via dispensers
  • Watertap met lekker smaakje, zoals citroen of munt
  • Meergranen- en mueslirepen

*Workplace Food & Vitality’ onderzoek van Eurest, uitgevoerd door Multiscope onder 1.000 werknemers


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group