Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

12-06-2017

Column #25 - Sfeer

Afgelopen weekend bezocht ik Taste of Amsterdam, een foodfestival in een park waar restaurants en ondernemers uit de hoofdstad hun gerechten en producten presenteerden. Nou ben ik nog wel eens sceptisch geweest over dit soort evenementen, maar ik was nu blij en verrast! Ik zag veel enthousiaste restaurateurs en ondernemers van kleine bedrijfjes met veel passie hun producten aanprijzen. De setting en aankleding van de paviljoens en de kramen waren opvallend goed verzorgd. Ik zag sfeervol ingerichte tenten en er was gebruikgemaakt van mooie materialen: houten tafels, vazen met bloemen, mooi tafellinnen, glazen, enzovoort. Dit alles zorgde voor een atmosfeer waarvan je lekkere trek kreeg en het water je in de mond liep. Alle gerechtjes die ik proefde waren smakelijk: gestoomde kabeljauw met kokos, zacht gegaard buikspek, bavette van de grill met spinazie. Het smaakte allemaal fantastisch!

Thuisgekomen dacht ik nog eens na over alles wat ik gegeten had en vroeg me af of het net zo lekker zou hebben gesmaakt als mij dit niet was voorgeschoteld op een mooie houten tafel onder een linnen tentdoek op een zonovergoten dag in een van de mooiste parken van de stad. Als ik dat gegrilde stukje vlees nu eens op een plastic bordje op een bevlekte tafel onder tl-verlichting in een fabriekshal had moeten opeten, zou ik dan net zo lyrisch zijn geweest?

hans1

Ik herinner mij een onderzoek waarbij mensen eenzelfde gerecht moesten beoordelen in verschillende eetgelegenheden. Daarin bereidde een kok een kipgerecht drie keer op identieke wijze. Het werd geserveerd op drie verschillende plekken: in de eetruimte van een zorginstelling, aan een ziekenhuisbed, en op een gedekte tafel in een mooi restaurant. Het bordje kip werd in het restaurant als goed en smakelijk met een ruime 7 gewaardeerd, aan het ziekenhuisbed was het met een 5 niet voldoende, en in de zorginstelling vond men het niet te eten en kreeg het een dikke onvoldoende. Uit onderzoek is gebleken dat de omgeving heel veel invloed heeft op de eetervaring en op de keuzes die men maakt.

Met de omgeving kun je de ervaring en keuzes van mensen dus beïnvloeden. De gedachte dat elk individu zijn eigen zelfstandige rationele keuzes maakt en dat elke keuze de verantwoordelijkheid van het individu is, gaat niet op. We worden continu beïnvloed door de omgeving waarin we de keuzes moeten maken. Als we mensen gezonder willen laten eten, zullen we daar de omgeving op moeten inrichten. De verleiding om ongezonde keuzes te maken is groot en voor veel mensen niet te weerstaan. Wat mij betreft, komen er alleen nog maar restaurants die de sfeer ademen van ‘vers en natuurlijk’, houten planken met grote broden, schalen vol groente, fruit, en kannen met water. In die sfeer krijg je vanzelf trek in een gezonde frisse salade of verse soep.


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group