Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

28-02-2018

Eneco - Eurest geven afval een tweede leven

Donderdag 22 februari is de composteermachine in Eneco World voor de eerste keer geleegd en werden de emmertjes met compost uitgedeeld. Joanne Zwueste van Eneco Groep mocht het eerste emmertje van Martin Helmich van Eurest in ontvangst nemen.


 

Van voedselresten naar compost
Al enige maanden staat er bij de afruimband op het hoofdkantoor van Eneco in Rotterdam een grote zilveren machine te pronken. In deze composteermachine worden alle natuurlijke afvalstoffen uit het bedrijfsrestaurant omgezet naar compost.

Beperken van de afvalstroom
Bij Eneco Groep en haar cateraar Eurest speelt duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol, zowel in het primaire proces als in de bedrijfsvoering. Een van de focuspunten daarbij is het beperken van de afvalstroom.
De composteermachine die is aangeleverd door Ecocreation zet al het organisch (voedsel)afval binnen 24 uur om naar vruchtbare compost. Van elke kilo organisch afval, blijft niet meer dan 150 gram compost over. Dit levert een volumereductie van maar liefst 85% op en zorgt voor een flinke besparing op de afvoerkosten.
De werking is eenvoudig. De speciale bacteriecultuur is hitte-, zout- en zuurbestendig en kan naast gewoon organisch afval ook het zuurdere en zoutere voedselafval (swill) verwerken. De machine kan de hele dag door gevuld worden. Na 24 uur composteren en mixen is het afval afgebroken door de bacteriën. Wat overblijft is waterdamp en koolstof dioxide, dat door luchtinvoer middels een speciaal ventilatiesysteem fermenteert. Het vrijgekomen gas wordt gefilterd en afgevoerd.

Emmertjes vullen
Na een periode proefdraaien is het nu zo ver: de eerste ‘oogst’ compost is opgeleverd. Uit een volle machine kunnen ongeveer 50 emmers van 7,5 liter gevuld worden. De compost wordt aangeboden aan de Eneco-medewerkers die werkzaam zijn in het pand. Zij kunnen dit mee naar huis nemen en bijvoorbeeld gebruiken tijdens het tuinieren. Na ongeveer drie weken is de machine weer gevuld voor een volgende ronde.


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group