Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

20-03-2018

Rabobank – Eurest Lanceren Food Waste magazine

Naar schatting wordt 1/3 van de wereldwijde voedselproductie verspild gedurende de reis van de grond naar de mond. De Nederlandse consument gooit per persoon ieder jaar zo’n 50 kilo goed voedsel weg, ter waarde van ongeveer 150 euro.
Vandaag lanceert een speciale editie van het interne magazine My lunch & More van de Rabobank, waarin medewerkers worden meegenomen in de dagelijkse aanpak van Rabobank en Eurest en de uiteenlopende manieren om voedselverspilling aan te pakken.

Circulaire varkensboerderij

Zo’n 60 varkens, een groepje eenden en een handvol kippen scharrelen rond op de vijf hectare tellende boerderij in Maarn van ondernemer Allard de Klerk. Varkens spelen een hoofdrol op dit erf, aangezien zij het vlees leveren aan o.a. het eigen cateringbedrijf van Allard, een lokale slager én aan Rabobank Croeselaan. De relatie met de Rabobank en huiscateraar Eurest is een vrij bijzondere en sluit geheel aan bij de innovatieve, circulaire ondernemersvisie van alle betrokkenen op voedsel.

“Zo’n drie jaar geleden begon mijn avontuur hier”, legt Allard uit. “In al die jaren als chef-kok had ik de wens om te kunnen werken met het beste van het beste en wilde ik bijvoorbeeld weten waar mijn producten vandaan kwamen. De kans om deze boerderij te kopen heb ik dan ook met beide handen aangegrepen. Nu werk ik iedere dag aan en met mijn producten: de varkens, de eenden, de kippen, tientallen fruitbomen, zelf verbouwde groenten, een eigen bijenvolk (met onze eigen honing) en straks een enorme moestuin.”

Allard fokt en mest zijn eigen varkens af, hierbij gunt hij zijn dieren tijd; “In de reguliere industrie zie je dat dieren al na een paar weken wegmoeten bij de moeder. Ik laat ze langer bij elkaar. Ook lopen mijn dieren veel buiten. En bij mij worden varkens veel ouder dan 1 jaar, ten opzichte van 4 tot 6 maanden in een reguliere varkenshouderij. Door de tijd en rust is de kwaliteit van het vlees van deze dieren vele malen hoger. En dat proef je.”

De varkens zelf zijn ook bijzonder: met name het opvallende, maar bijna uitgestorven Hongaarse ras Mangalitsa oftewel het wolvarken. “We wilden dit prachtige ras een steuntje in de rug bieden door met ze te gaan fokken. Daarnaast smaken ze heerlijk”, aldus Allard. Allard werkt ook aan een nieuw ras: een mix tussen het wolvarken en het Nederlands landvarken. Het vlees van het wolvarken bevat van nature veel Omega-3 vetzuren: goed voor je gezondheid dus.

De bevlogenheid van Allard is terug te vinden in zijn zevenkoppige team van chefs. Samen werken ze met Allard in het cateringbedrijf ‘No Nonsense Backstage catering’, waar ze werken bij de grootste concertzalen en festivals in Nederland. Maar wat echt opvalt is het respect voor de dieren: als wordt gesproken over de varkens dan komen de namen voorbij: Hedwig, Bloemkool, Wokkel, Adam&Eva en de Jackson Five. Hoe lief de ene voor kinderen was, hoe lang ze op Proefland zijn gebleven. “Door iets liefde te geven, krijg je het ook dubbel terug”, aldus Allard.

Naast liefde krijgen de varkens ook de groente-, fruit- en broodresten vanuit de catering van Allard’s bedrijf én van Rabobank Croeselaan te eten. Rabobank’s huiscateraar Eurest verzamelt 1 keer per week de groente-, fruit- en broodresten, die anders in het GFT zouden belanden, en leveren deze af bij Proefland. Deze reststroom wordt iedere werkdag door een collega voor verzending verzameld en fijngesneden op het themabuffet te Croeselaan. Daniel van Eurest legt uit: “We hebben 50% van het speciale buffet permanent gereserveerd hiervoor. Zo kunnen we deze reststroom beter verwaarden, plus we geven iemand met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op unieke werkervaring.” Eurest werkt samen met The Colour Kitchen, een organisatie die mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opleidt in de hospitality-branche en hen een nieuwe kans op werk geeft.

En de producten van Proefland zijn regelmatig te vinden in het assortiment te Croeselaan. Allard: “Alle producten die je kunt bedenken worden geleverd door ons. Van speklap tot verse worst en rauwe ham. We verwerken alles van onze varkens: van kop tot staart. Dus ook hier geen verspilling.”


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group