Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

22-03-2018

22 maart: Wereld Water Dag

22 maart is de jaarlijkse internationale Wereld Water Dag. Een initiatief van de Verenigde Naties om op deze dag de mondiale waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar te maken.

Bij Eurest staat maart de hele maand in het teken van water. Met het maandthema ‘Water is life’ vestigen wij de aandacht op het belang van water. In een eerdere post deze maand gingen we al in op het belang van water voor een gezonde lifestyle, en hydratatie voor gezonde en scherpe hersenen in het specifiek. Het belang van water gaat echter verder, want zonder water… is er geen leven!

Bouwsteen voor leven

Water is een essentiële bouwsteen van het leven. Het is meer dan alleen essentieel om de dorst te lessen of de gezondheid te beschermen; water is van vitaal belang voor het creëren van banen en het ondersteunen van economische, sociale en menselijke ontwikkeling.

Hedendaags leven er ongeveer 663 miljoen mensen zonder een veilige watervoorziening dichtbij huis. Talloze uren in de rij staan of dagelijkse tochten naar verre bronnen, maar ook het omgaan met de gezondheidseffecten van het gebruik van vervuild water zijn vandaag de dag in bepaalde delen van de wereld nog aan de orde.

Nature for Water

Dit jaar is het thema voor de Internationale Wereld Water Dag ‘Nature for Water’. Het thema van dit jaar gaat over hoe we de natuur kunnen gebruiken om de wateruitdagingen van de 21ste eeuw het hoofd te bieden.

Milieuschade, samen met klimaatverandering, leidt tot de water gerelateerde crises die we wereldwijd zien. Overstromingen, droogte en watervervuiling worden allemaal verergerd door aangetaste vegetatie, bodem, rivieren en meren. Wanneer we onze ecosystemen verwaarlozen, maken we het moeilijker om iedereen te voorzien van het water dat we nodig hebben om te overleven en te gedijen.

Op de natuur gebaseerde oplossingen kunnen veel van onze water uitdagingen oplossen. We zouden zoveel meer moeten doen met 'groene' infrastructuur en waar mogelijk harmoniseren met 'grijze' infrastructuur. Door nieuwe bossen aan te planten, rivieren weer te verbinden met uiterwaarden en moerassen te herstellen, wordt de waterkringloop opnieuw in evenwicht gebracht en verbetert de gezondheid en het levensonderhoud van de mensheid.

Facts & Figures

  • Wereldwijd stroomt meer dan 80% van het afvalwater van de samenleving zonder te worden behandeld of hergebruikt terug het ecosysteem in. (Sato et al, 2013)
  • 1,8 miljard mensen gebruiken een drinkwaterbron die is verontreinigd door uitwerpselen, waardoor ze het risico lopen cholera, dysenterie, tyfus en polio op te lopen. Onveilig water, slechte sanitaire voorzieningen en hygiëne veroorzaken jaarlijks ongeveer 842.000 doden. (WHO / UNICEF 2014 / WHO 2014)
  • Er liggen enorme kansen om afvalwater als grondstof te gebruiken. Veilig beheerd afvalwater is een betaalbare en duurzame bron van water, energie, voedingsstoffen en andere herstelbare materialen.

Eurest & Made Blue

Wist je dat...

Compass Group Nederland over alle drankconsumpties in haar restaurants en horecagelegenheden 2x zoveel schoon drinkwater afdraagt aan de waterprojecten van Made Blue? Dagelijks spiegelen we ons watergebruik naar landen waar schoon drinkwater niet vanzelfsprekend is.

Made Blue gelooft dat we de hele wereld toegang kunnen geven tot veilig drinkwater. Nog altijd ontberen wereldwijd 663 miljoen mensen toegang tot schoon drinkwater. Zij moeten soms wel tot 6 uur per dag lopen om water te halen. Tijd die ze hierdoor niet kunnen besteden aan school, werk of opvoeding.

Een goede gezondheid, de kans om naar school te gaan, het vinden van een baan: het begint allemaal met water!


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group