Nieuws
Pers & publicaties
Het laatste nieuws

Compass Group en onze merken staan regelmatig in de spotlights. Hieronder vindt u onze persberichten en publicaties van de afgelopen tijd.

10-07-2018

Hans blogt: Vegan

Wekelijks komen er in Amsterdam nieuwe restaurants bij, het aantal horecazaken groeit explosief. Van al die eet- & drinkgelegenheden die het afgelopen jaar zijn geopend zijn er veel volledig vegan of hebben vegan keuzes op de kaart. Verder hoef je maar een willekeurig kookmagazine open te slaan, of er komt een stroom van  volledig ‘plant-based’ recepten op je af. Is ons land dan vol veganisten zou je denken? Mensen die vanuit overtuiging geen voedsel eten van dierlijke herkomst. Nou dat aantal valt mee want ons land kent,  volgens de statistieken, slechts 100.000 echte veganisten.  Hoe is die trend in de behoefte naar plant-based voedsel dan te verklaren?

Links: Bloemkool van het spit | Midden: Coquilles van meiknol | Rechts: Bloempotje met doperwtenpuree

In toenemende mate beseffen we dat de milieu-impact op het produceren van dierlijke producten enorm is. Niet alleen de productie van vlees, maar ook van zuivelproducten laat een behoorlijke ‘foodprint’ achter. Vegetarisch eten maar dan nog wel volop aan de melk, yoghurt, eieren en kaas is dan ook niet de meest milieuvriendelijke keuze. Dit besef, samen met de kennis over gezondheidsvoordelen die het eten van veel groente, noten en peulvruchten opleveren, maakt dat steeds meer mensen kiezen voor een plant-based dieet. Geen die-hard veganisten, maar bewuste mensen die vaker kiezen voor lekker eten zonder dierlijke ingrediënten. Ik ben er achter gekomen dat vegan gerechten koken heel veel inspiratie geeft en dat er veel meer smaken in een gerecht terugkomen. Het leek me moeilijk om umami (de 5e smaak) in vegan gerechten te krijgen, zonder gebruik te kunnen maken van producten als bouillon of Parmezaanse kaas. Maar als je alle mogelijkheden van sojasaus of andere gefermenteerde producten als zeewier ontdekt,  dan gaat er echt een wereld voor je open. In vegan gerechten zie ik vaak alle verschillende smaken in één gerecht  terugkomen. Kleurige groentes met verschillende bereidingen met zoet, zuur, bitter en zout. Echt fantastisch!

Vorige week hadden we op ons kantoor de jaarlijkse BBQ.  We hebben er voor gekozen om dit volledig vegan te doen! Dus hingen er bloemkolen aan ’t spit, werden er watermeloen- steaks geroosterd en coquilles van meiknol geserveerd. Ik was erg benieuwd naar de reacties, want veel gasten hadden zich verheugd op de gebruikelijke worsten, satéetjes en hamburgers. Nou de reacties kwamen er en waren heel divers, van “geweldig” tot “ik mis toch wel wat….”. De opzet: ‘onze mensen binnen laten zien wat er buiten gebeurt’, was volledig geslaagd. Of je het nu leuk vindt of niet, plant-based is nog nooit zo populair geweest en zeker geen trend die snel weer overwaait!


Hans Gijsen is als culinair productmanager verantwoordelijk voor de concepten en producten in de Eurest restaurants. Maandelijks neemt hij ons mee in de culinaire wereld van Eurest en zijn food belevingen.


Nieuws & Persberichten overzicht

© 2021 Compass Group