“Tijd voor een gezonde lunchrevolutie”

6 juni 2024

Het is tijd om de Nederlandse lunchcultuur te veranderen! Vorige week heeft De Hoge Raad bevestigd dat het verstrekken van gezonde lunchmaaltijden onder de gerichte vrijstelling voor Arbo-voorzieningen valt wanneer die verstrekking onderdeel is van het arbobeleid van de werkgever. Een ontwikkeling die van grote betekenis kan zijn voor de gezondheid en het welzijn van Nederland.

Wat achtergrondinformatie: Koppert Cress heeft een belangrijke rechtzaak gewonnen tegen de Belastingdienst. Koppert Cress verstrekte haar werknemers gratis gezonde lunches en kreeg hierover een naheffing in de loonbelasting, omdat de gratis lunches door de Belastingdienst als verkapt loon werden aangemerkt. Koppert Cress was het daar niet mee eens. De gratis lunches werden namelijk verstrekt in het kader van het door haar gevoerde Arbobeleid, en stapte naar de rechter. Die stelde Koppert Cress in het gelijk.

Belangrijk om hierbij te vermelden is dat bij aanvang van de procedure nog gold dat fiscale vrijstelling voor Arbo-voorzieningen onderdeel moest zijn van het door een werkgever gevoerde arbobeleid. Echter, in 2022 heeft de wetgever de wettekst gewijzigd. Nu wordt expliciet benoemd dat gezonde maaltijden niet bedoeld zijn om onder de Arbo-vrijstelling te vallen.

Dit neemt niet weg dat deze uitspraak een mijlpaal is en kansen biedt voor een gezondere werkplek en een betere algehele gezondheid van werknemers.

Waarom is dit nu zo belangrijk? Als marktleider op het gebied van catering zien we dat mensen op heel veel plekken nog ongezonde voedingskeuzes maken, met consequenties als een suiker dip, verlaagde mentale en fysieke belastbaarheid, overgewicht en zelfs uitval. Ook weten we als Compass Group dat gezonde voeding preventief werkt en dus duurzame inzetbaarheid vergroot en het ziekteverzuim verlaagt. Tegelijkertijd legt de wetgever steeds meer nadruk op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor de duurzame inzetbaarheid en gezondheid van hun werknemers.

Uiteraard begrijpen wij als geen ander dat het voor veel mensen lastig is om de overstap naar gezond eten te maken. Als internationale toonaangevende cateraar, actief in 41 landen, hebben we al veel initiatieven ontplooid om een snellere switch naar gezonde voeding teweeg te brengen. Wereldwijd ontwikkelen wij ons aanbod volgens de nieuwste inzichten op het gebied van gezonde voeding. Deze internationale kracht en ervaring passen wij binnen Nederland toe. Think global, act local.

 Als cateraar hebben wij hierin een sleutelrol; wij zijn bij uitstek in staat om gezonde voeding te bieden.

Wat verstaan wij binnen Compass Group onder gezonde voeding? Variatie is altijd de basis, een dagelijks wisselend aanbod waardoor het mogelijk is om gevarieerd te eten. Verder komt het in het hele assortiment neer op: minder zout, minder suiker, minder verzadigde vetten, meer vezels, meer groenten en meer langzame koolhydraten, maar alles met meer smaak. Onze (plantaardige) saladebar is het hart van ons restaurant. Deze is niet alleen gevuld met rauwkost, maar is opgebouwd aan de hand van gewenste nutriënten. Eiwitten door mooie bonensalades, langzame koolhydraten door verschillende granen, voedingsvezels door gegrilde en geroosterde groenten, met daarbij de juiste onverzadigde vetzuren door dressings op basis van olijfolie.

We zien dat warme gerechten tijdens de lunch steeds meer aftrek vinden, hierin laten we ons inspireren door verschillende eetculturen en bieden mooie ‘’streetfood’’ opties, zoals gevulde volkoren pita’s, flatbreads en bao buns. Deze gerechten zijn bij uitstek geschikt om meer groenten in te verwerken. Belegde broodjes blijven echter in het Nederlandse bedrijfsrestaurant favoriet, hier kiezen we voor vezelrijke broodopties, vervangen we sauzen door groentespreads en hummus en gaan we voor een groter aandeel aan groenten als beleg. Zo krijgen we niet alleen een gezonder broodje, maar ook één met de beste smaak. Naast ons aanbod en de recepten kijken we ook kritisch naar de manier van presenteren, het uiterlijk van de gerechten en de plaats in het restaurant. We weten dat deze aspecten een grote rol spelen in de uiteindelijke keuze van de gast, we zorgen dat onze gezonde opties aantrekkelijk zijn en zetten onze groenten en fruit in de spotlights!

Samen met werkgevers willen wij een gezonde eetcultuur creëren, het is tijd voor een revolutie! Laten we niet alleen voldoen aan de wettelijke eisen, maar een stap verder gaan en het welzijn van werknemers in Nederland bevorderen. Dit is onze toewijding aan het welzijn van Nederland.

Wanneer werkgevers investeren in eten en drinken voor hun medewerkers, is dit een investering met snel resultaat. Medewerkers zullen direct gezonder eten, wat een positief effect heeft op hun welzijn en het verzuim zal verminderen. Gezondere, vitalere en fittere medewerkers die langer blijven. Hopelijk ziet de wetgever dit in de toekomst dan ook zo en past de wetgeving zo aan dat het aanbieden van gezonde voeding onder de Arbo-vrijstelling valt wanneer dit onderdeel is van het arbobeleid van de werkgever.

Doe ook mee, neem contact op en samen zetten we de lunchrevolutie in gang en creëren een gezonde toekomst voor Nederland!


Jacqueline van Beek, CEO Compass Group Nederland

Deel dit artikel