Mare – De smaak van het getij opent bij WEC

17 maart 2025

Een restaurant waar de seizoenen en de omgeving de menukaart bepalen. Waar je terechtkunt voor een stevige lunch, een borrel, een uitgebreid diner of gewoon een vers kopje koffie met ambachtelijk gebak. En waar duurzaamheid en lokale samenwerking centraal staan. Dat is Mare – de smaak van het getij. Het nieuwe restaurant dat 26 april 2025 zijn deuren opent in het gloednieuwe WEC, Werelderfgoedcentrum Waddenzee.

Gelegen op een unieke locatie biedt Mare – de smaak van het getij niet alleen smaakvolle gerechten, maar ook een adembenemend uitzicht. Gasten kunnen genieten van een panoramisch vergezicht op Schiermonnikoog – een ervaring die de pure, lokale beleving compleet maakt.

Verbonden met de omgeving: WEC en Mare als duurzame partners

Mare is nauw verbonden met het WEC, een innovatieve en educatieve ontmoetingsplek die bezoekers bewust maakt van het unieke ecosysteem van de Waddenzee. Het WEC zet zich in voor natuurbehoud, duurzaam toerisme en educatie over het waddengebied. Mare sluit hier naadloos op aan door de principes van duurzaamheid en regionale betrokkenheid te vertalen naar de keuken.

Het WEC inspireert bezoekers om de natuur te begrijpen en te respecteren, terwijl Mare een culinaire ervaring biedt die hetzelfde verhaal vertelt – op het bord. De menukaart bevat bewuste keuzes, waardoor de beleving van het WEC doorgaat in het restaurant. Zeevis wordt beperkt om de Waddenzee te ontlasten, en in plaats daarvan wordt gewerkt met zoetwatervis en duurzame streekproducten. Daarnaast is een groot deel van de menukaart vegetarisch of vegan te bestellen.

Bewust en streekgebonden: koken met wat de natuur biedt

Bij Mare – de smaak van het getij draait alles om samenwerken met de omgeving Het restaurant werkt volgens het ‘Boer en Chef’-principe en werkt rechtstreeks samen met producenten uit de regio. Denk aan brood van lokale bakkers, gemaakt van zilte aardappelen en Hollandse granen. Ook vlees wordt regionaal en verantwoord ingekocht, met aandacht voor eerlijke producten. Vissers adviseren Mare bij het samenstellen van het seizoensmenu, zodat de gerechten altijd in harmonie zijn met wat de natuur op dat moment te bieden heeft.

Voor iedereen toegankelijk

Mare is een plek waar iedereen zich welkom voelt. Bezoekers van het WEC kunnen na een inspirerende ervaring in het centrum aanschuiven voor een ontspannen maaltijd, maar ook gasten van buitenaf zijn van harte welkom. Of het nu gaat om een zakelijke lunch, een borrel met vrienden of gewoon een momentje voor jezelf met een kop koffie met gebak – Mare biedt een sfeervolle en toegankelijke plek om te genieten.

Met de opening van zowel WEC als Mare ontstaat een nieuwe culinaire ontmoetingsplek waar gastronomie, natuur en duurzaamheid samenkomen. Hier wordt niet alleen verteld over het Waddengebied, maar proef je ook echt de smaak van het getij.

Open voor publiek, samen met het WEC, op 26 april

Het WEC en Restaurant Mare zijn geopend voor publiek vanaf 26 april. Mare is 7 dagen per week geopend, de openingstijden bewegen mee met de seizoenen en zullen afhankelijk van het seizoen verschillen. De menukaart en actuele openingstijden zijn dan te vinden op www.restaurantmare.nl

Over Mare – de smaak van het getij
Mare – de smaak van het getij is onderdeel van Compass Group, ’s werelds grootste food- en servicebedrijf met de Nederlandse labels Eurest, ESFM, Famous Flavours, Maison van den Boer, Xandrion en Levy Europe. Compass Group heeft een duidelijke missie: met hun producten en diensten een positieve impact maken op het welzijn van de planeet, mens en dier. Met bijna 3.500 medewerkers die zich inzetten voor ongeveer 1.700 organisaties in verschillende sectoren in Nederland, begrijpt Compass Group de kracht van collectieve actie als het gaat om duurzaamheid. De pijlers in de duurzaamheidsstrategie NuLA zijn milieu, mens & maatschappij en vitaliteit. Het staat voor de reis naar een betere wereld, waarin ze zorgvuldig omgaan met zowel voedsel en drank als met het talent en vitaliteit van de gasten en hun medewerkers. Compass Group Nederland heeft zich ertoe verbonden om de uitstoot te verminderen en om wereldwijd klimaatneutraal te zijn tegen 2050.

Over WEC
Het WEC, Werelderfgoedcentrum Waddenzee, is een initiatief van en bouwt voort op Zeehondencentrum Pieterburen. In dit nieuwe centrum leren bezoekers in de Waddenzee Experience op een andere manier naar het gebied te kijken, doen ze mee met onderzoek en leren zo over de kwetsbaarheid van het gebied. Ook ontdekken ze hoe dieren de Waddenzee ervaren en komen ze oog in oog te staan met zeehonden in het zeehondenziekenhuis. Meer informatie over het WEC is te vinden op www.ontdekwec.nl

Deel dit artikel