Debbie Rooms namens Compass Group Nederland in gesprek met Koningin Máxima over voedselverspilling
Amsterdam, 11 februari 2025 – Deze week kreeg onze Sustainability Manager, Debbie Rooms, een bijzondere kans: ze schoof aan bij een rondetafelgesprek met Hare Majesteit Koningin Máxima over voedselverspilling. Dit vond plaats bij Instock Market, een van onze partners die zich inzet voor een circulaire voedselketen.
Tijdens het gesprek deelt Debbie hoe we bij Compass Group Nederland bewuste keuzes maken in onze sourcing. We redden reststromen en ‘buitenbeentjes’ – producten die anders verspild zouden worden – en verwerken ze in heerlijke gerechten, zoals ‘no waste’ soepen en quiches. Maar het gaat verder dan dat. We willen ook bewustwording creëren bij onze gasten en hen inspireren om thuis duurzamer om te gaan met voedsel.
Aan tafel was de gehele keten van boer tot bord vertegenwoordigd. Partner Instock Market benadrukte hierbij nog een keer dat 39% van verspilling aan het begin van de keten al plaatsvindt – met hun no waste food market proberen zij hierin het verschil te maken. Voedselverspilling tegengaan binnen de gehele keten is een van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid van Compass Group. Partners zoals Instock helpen ons het verschil hierin te maken.
Debbie Rooms vertelt ‘Koning Máxima heeft veel kennis en een grote interesse in het onderwerp circulariteit. We hebben gesproken over de nood voor meer transparantie binnen de gehele keten op gebieden zoals CO2 en footprint, watergebruik en andere factoren. Daarnaast hebben we gesproken over het vergroten van het bewustzijn bij onder andere de consument – groente en fruit kan er soms wat anders uitzien, zonder dat dit afbreuk doet aan smaak of voedingswaarde.”
Samen met andere experts uit de sector bespreekt Debbie hoe we verspilling kunnen verminderen, welke innovaties daarbij helpen en welke stappen we als maatschappij kunnen zetten om voedselverspilling écht aan te pakken.
Dat we als Compass Group Nederland aan deze belangrijke tafel zitten, laat zien hoe serieus we dit thema nemen. Voedsel moet op het bord belanden, niet in de prullenbak. Daar blijven we ons, met onze NULA-strategie, iedere dag voor inzetten!